sunnuntaina, heinäkuuta 06, 2008

Hangon toisella puolen

Hangossa gasti vaihtui toiseen ja siirtopurjedus kohti Nauvoa jatkui tiistaina.

Tuuli tuli lännestä ja alkutaipaleen muutamat luodot ohitimme moottorivoimin. Purjeet ylhäällä matka jatkui leppoisasti luovien. Hangon itäiseltä selältä kurssi kääntyi kohti Taalintehdasta. Tuuli oli sopivan reipasta, että tovi mentiin hartaasti virsikirjan voimalla.

Kun kurssi kääntyi taas länteen aivan manteereen tuntumassa alkoi oikein haastava luovimisvaihe. Sahasimme kapeaa väylää aina Taalintehtaan edustalla olevalle selälle saakka. Aikaa kului, mutta purjehdus maistui mukavalta. Gastikin sai ensikertalaisena hyvän legin koettavaksi.

Taalintehtaan vierassatama ei pettänyt tälläkään kertaan. Koin, että 17 euron vierasmaksun oli hintansa väärti. Satamassa oli tilaa. Tunnelma oli odottava, koska viikonlopun jatsit lähestyivät. Me emme jääneet kuitenkaan kuuntelemaan musiikkia.

Miehistyö täydentyi toisella gastilla ja matka kohti Käsnäsiä alkoi. Pudotimme purjeilla etelään ja oikaisimme sitten Kasnäsin vierassatamaan. Vene pistäytyi vieraslaiturin päässä vain sen verran, että yksi gasteista pääsi turvallisesti maihin ja jatkamaan bussilla kohti Helsinkiä.

Purhehdus jatkui uuden gastin avustamana kohti pohjoista. Ohitimme Högsåran ja nousimme ylös Paraisten portille saakka. Tuuli kävi kylmän vahvasti luoteesta ja se oli siis meille aivan vastainen. Luovimme matkasta noin kolmasosan, kunnes vaihdoimme peltiseen purjeeseen.

Perillä oli aivan rauhallista ja lämmintä. Portti peri satamamaksua kahdeksan euroa. Wc-oli surkeassa kunnossa. Sataman kaupasta sai halutessa ostaa ruokatavaroita. Saunakin oli, mutta kaikki vuorot olivat menneet. Sataman grillille oli kuitenkin käyttöä. Aamulla olisimme mieluusti käyneet suihkussa tai vaihtaneet kylmäkallet uusiin, mutta kauppa avattiin vasta kello 11.00. Se ei sopinut meille ollenkaan.

Portilta ei ollut Nauvoon enää kuin runsaat parikymmentä mailia. Taival taittui kovin takkuilen, kun tuuli oli vaihteeksi täysin vastainen. Itsepäisesti pidättäydyn käyttämästä moottoria.

Ohitimme Nauvon varhain iltapäivällä ja suuntasimme saaren pohjoispuolella olevalle lahdelle.

Ohitimme myös vilkkaa laivaväylän.


Thorasviken osoittautui mainioksi ja suojaiseksi ankkurointipaikaksi. Merikortissa on merkintä suotuisasta ankkuripaikasta.

Partiolaisten kirjassa on lahdesta vieläkin enemmän. Lahdella ovat
muinoin pysähtyneet isot kauppa- ja sotalaivat. Rannat ovat riittävän syviä.

Myös Thoraksen puiseen laituriin sopii ainakin neljä venettä kiinnittäytymään.

Laiturin juuressä vettä on toista metriä. Neljän euro yömaksu oli kohtuullinen.

Lahden suulla olevalle saarelle voi myös kiinnittäytyä.

Eteläpuolella kasvat ruohikot saattavat hämätä, mutta rannalla vettä on lähes kaksi metriä.


Aamulla siirryimme sitten Nauvoon, johon ensimmäisen viikon siirtopurjehdusjakso kaverigastien avustamana päättyi. Siellä odotti kesän ensimmäinen - ja ainoa - hellepäivä.

Ei kommentteja: