torstaina, heinäkuuta 17, 2008

Saaristomeren kierroksella

Saaristomerellä riittää nähtävää. Ensimmäiset päivät kuluivat lämpimän rattoisasti Stora Hästön luonnonsatamassa (60° 04,4´, 21° 32,4´)

Satama tarjoaa veneilijälle rauhaa sekä grillipaikan, puu-wc:n ja luontopolun. Se on erittäin suojainen etenkin yleisesti vallitsevalta lounaistuulelta.

Parhaimmat rantautumispaikat ovat heti laguunin suuaukon vasemmalla puolen. Syväys riittää reippaasti suurellekin veneelle. Sileillä rantakalliolla voi mainiosti ottaa aurinkoa. Puolet saaresta on rauhoitettu, joten kannattaa katsoa, missä liikkuu.



Saaressa asuu paljon lintuja, mutta myös kymmenittäin käärmeitä, joten kumpparit on syytä varata kävelykierroksille.

Vehreässä saaressa asuu myös punkkeja. Allekirjoittanut sai kokea, miltä tuntuu irrottaa punkki kädestä ja jalasta.

Saaren luontopolun varrella näkee kaikenlaista.


Luonnonsatamasta purjehdimme karttalehden valkeita vesiä pitkin Aspön saareen. Kohde on todellinen saaristokohde, mutta myös hyvin suosittu. Ilma oli pilvinen ja hieman tihuutti. Silti paikka oli aivan täyteen ammuttu.



Matilda löysi paikkansa yhteyslaiturista. Siinä oli tunnollisen veronmaksajan hyvä yöpyä; valtion laiturista ei tarvitse maksaa mitään.

Aspön satamasta voi ostaa savustettua kalaa ja keittoa. Läheisessä kahvilassa ovat luettavissa maan suurimmat sanomalehdet.


Aivan vieressä on myös toinen oiva matkakohde. Nötö tarjoaa kaksi erilaista satamapaikkaa.

Matkasimme ensin saaren länsipuolelle, missä sijaitsee kauppa. Saaren keskellä on puolestaan pienikokoinen puukirkko.

Tuuli oli kyseisenä päivänä noussut voimakkaasti ja se kävi lounaasta - sataman kannalta pahimmasta mahdollisesta suunnasta.

Sataman yhteislaituri ei ollut kiinteää mallia, vaan niin korkea, että aallot pääsivät lyömään läpi laiturin. Laiturin eteläpuolelle ei ollut tuulen ja yhteisalusliikenteen vuoksi asiaa.


Laiturin pohjoispuolella sen sijaan oli tilaa peräankkuroijille. Pian kuitenkin selvisi, että yöpymisestä ei olisi tullut yhtikäs mitään, koska rannan tuntumassa aallot heiluttivat venettä aivan liian paljon.

Kauppareissun ja muiden täydennysten sekä saunareissun jälkeen siirsimme veneen toiselle puolelle saarta, missä sijaitsee Airiston veneilijöiden ylläpitämä venesatama. Ensin luulin, että satama on vain venekerhon jäsenille. Luulo osoittautui onneksi vääräksi.

Siirtyminen oli aika vauhdikas, koska tuuli puhalsi lounaasta noin 10 m/s ja Nötön länsipuoleisella selällä aallonkorkeus nousi aivan riittävän suureksi. Purjehtimiseen riitti pelkkä keulapurje. Enpä ole ennen moisia aaltoja nähnyt.

Lopulta kun pääsimme satamaan, tulimme kuin toiseen maailmaan. Ilma oli tyyni, eikä tuulesta ollut tietoakaan.

Saaren isäntä Esko piti hyvää huolta vierailijoista ja huolehti Jonna-koiran turvin siitä, että maksut tuli perittyä. Saunaankin pääsi erittäin huokealla tuntikorvauksella. Tänne täytyy tulla uudestaan.

Ei kommentteja: